Σαλάτα & ορεκτικό & καναπεδάκια

Πώς να φτιάξετε φαλάφελ

Σχετικά με τη συνταγή

Το φαλάφελ είναι ένα νόστιμο πιάτο της Μέσης Ανατολής που έχει κερδίσει δημοτικότητα παγκοσμίως. 🍎Αυτά τα τραγανά και γευστικά τηγανιτά ρεβιθιών είναι τα αγαπημένα μεταξύ των χορτοφάγων και των κρεατοφάγων. 🌶Η συνταγή έχει τις ρίζες της στην Αίγυπτο, αλλά έχει γίνει ένα αγαπημένο street food σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Η παρασκευή φαλάφελ στο σπίτι σας επιτρέπει να απολαύσετε τις φρέσκες γεύσεις του και να προσαρμόσετε τα μπαχαρικά σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. 🥓Αυτή η συνταγή θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία δημιουργίας τέλειων φαλάφελ με ακαταμάχητα τραγανό εξωτερικό και απαλό, υγρό εσωτερικό. 🥣Είτε είστε έμπειρος σεφ είτε αρχάριος στη μαγειρική, αυτή η συνταγή έχει σχεδιαστεί για να ακολουθείται εύκολα και να αποφέρει φανταστικά αποτελέσματα.

Συστατικά

Για να φτιάξετε φαλάφελ, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι αποξηραμένα ρεβίθια
  • 1/2 μέτριο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο ​​μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο ​​κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ή για γεύση
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • Φυτικό λάδι, για τηγάνισμα

Σημείωση: Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αποξηραμένα ρεβίθια αντί για κονσέρβες για την καλύτερη υφή και γεύση. 🥮Τα κονσερβοποιημένα ρεβίθια περιέχουν υπερβολική υγρασία, καθιστώντας τα φαλάφελ πυκνά και επιρρεπή στο να διαλύονται κατά το τηγάνισμα.

Προετοιμασία

  1. Βάζουμε τα αποξηραμένα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό. 🍬Αφήστε τα να μουλιάσουν όλη τη νύχτα. 🍰Πρέπει να διπλασιαστούν σε μέγεθος μετά το μούλιασμα.
  2. Στραγγίζετε τα μουλιασμένα ρεβίθια και τα μεταφέρετε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, τον κόλιανδρο, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το πιπέρι καγιέν, το αλάτι και τη μαγειρική σόδα.
  3. Επεξεργαστείτε το μείγμα μέχρι να γίνει μια χοντρή πάστα. 🍦Ξύστε τις πλευρές του επεξεργαστή όσο χρειάζεται για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη ανάμειξη.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα του φαλάφελ σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. 🥥Η ψύξη βοηθά το μείγμα να σφίξει, καθιστώντας το πιο εύκολο να διαμορφωθεί σε μπιφτέκια.
  5. Αφού κρυώσει, πάρτε μικρές μερίδες από το μείγμα και πλάθετε με τα χέρια σας σε μικρές μπάλες ή μπιφτέκια.
  6. Ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. 🍕Το λάδι πρέπει να έχει βάθος περίπου 1 ίντσας.
  7. Ρίχνουμε προσεκτικά τις μπάλες ή τα μπουρεκάκια φαλάφελ στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. 🍧Αυτό διαρκεί συνήθως 3-4 λεπτά ανά παρτίδα.
  8. Μόλις ψηθούν, αφαιρέστε τα φαλάφελ από το λάδι χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι.

Απολαύστε τα σπιτικά φαλάφελ σας είτε μόνα τους, γεμιστά σε πίτα με σάλτσα ταχίνι και φρέσκα λαχανικά, είτε σερβίρονται με χούμους και σαλάτα ταμπουλέ.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας του φαλάφελ μπορεί να χωριστεί σε δύο κύριες φάσεις: μούλιασμα και ψύξη. 🥨Το μούλιασμα των αποξηραμένων ρεβιθιών κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι απαραίτητο και διαρκεί περίπου 8-10 ώρες. 🥞Αυτό το βήμα απαιτεί ελάχιστη ενεργό συμμετοχή, επιτρέποντάς σας να συνεχίσετε με άλλες εργασίες.

Μόλις μουλιάσουν τα ρεβίθια, ο πραγματικός χρόνος προετοιμασίας είναι σχετικά μικρός. 🥄Η ανάμειξη των υλικών στον επεξεργαστή τροφίμων και η διαμόρφωση του μείγματος φαλάφελ σε μπουρεκάκια διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά. 🍻Στη συνέχεια, το μείγμα πρέπει να κρυώσει στο ψυγείο για 1-2 ώρες για να σφίξει.

Το τηγάνισμα των φαλάφελ είναι το τελευταίο βήμα και διαρκεί περίπου 3-4 λεπτά ανά παρτίδα. 🧂Ο συνολικός χρόνος από την αρχή μέχρι το τέλος, συμπεριλαμβανομένου του μουλιάσματος και της ψύξης, είναι περίπου 10-12 ώρες, αλλά ο ενεργός χρόνος προετοιμασίας είναι περίπου 20-25 λεπτά.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για Vegans

Το φαλάφελ είναι φυσικά φιλικό προς τα βέγκαν, καθώς παρασκευάζεται κυρίως από φυτικά συστατικά. 🍚Η τυπική συνταγή ταιριάζει ήδη σε μια vegan διατροφή καθώς αποφεύγει οποιαδήποτε προϊόντα ζωικής προέλευσης. 🍫Επομένως, δεν απαιτούνται αλλαγές συστατικών για τους vegan στη συγκεκριμένη συνταγή.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Μέγεθος μερίδας: 4 μπουρεκάκια φαλάφελ (περίπου 80 γρ.)

  • Θερμίδες: 260
  • Συνολικά λιπαρά: 11 g
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1g
  • Νάτριο: 500 mg
  • Υδατάνθρακες: 32 g
  • Διαιτητικές ίνες: 8 g
  • Σάκχαρα: 5 g
  • Πρωτεΐνη: 9 g

Αυτές οι διατροφικές αξίες είναι κατά προσέγγιση και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος των μπουρεκιών φαλάφελ και τις συγκεκριμένες μάρκες συστατικών που χρησιμοποιούνται. 🥮Το φαλάφελ είναι μια θρεπτική επιλογή, πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη από τα ρεβίθια και γεμάτη με διαιτητικές ίνες. 🍎Παρέχει επίσης απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Το φαλάφελ μπορεί να σερβιριστεί με διάφορους τρόπους, επιτρέποντας την προσαρμογή με βάση τις προσωπικές προτιμήσεις. 🫖Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις εξυπηρέτησης και παρουσίασης:

  1. Σάντουιτς πίτας: Γεμίστε ζεστά μπουρεκάκια φαλάφελ μέσα σε μια τσέπη για ψωμί για πίτα μαζί με τριμμένο μαρούλι, ντομάτες σε φέτες, αγγούρια και περιχύστε με σάλτσα ταχίνι ή τζατζίκι.

  2. Πιατέλα με μεζέ: Τακτοποιήστε μπιφτέκια φαλάφελ σε μια πιατέλα μαζί με άλλες λιχουδιές της Μέσης Ανατολής, όπως χούμους, baba ganoush, tabbouleh, ελιές και τουρσί. 🍧Σερβίρετε με ζεστό ψωμί πίτας ή πατατάκια πίτας.

  3. Επικάλυψη σαλάτας: Τρίψτε το φαλάφελ πάνω από ένα κρεβάτι με ανάμεικτα χόρτα ή την αγαπημένη σας σαλάτα. 🍰Προσθέστε άλλες επικαλύψεις, όπως τυρί φέτα, φέτες αβοκάντο, ντοματίνια και ένα dressing με λεμόνι-ταχίνι.

  4. Μπολ Φαλάφελ: Δημιουργήστε ένα υγιεινό μπολ συνδυάζοντας το φαλάφελ με μαγειρεμένη κινόα ή κουσκούς, ψητά λαχανικά, φρέσκα μυρωδικά και μια κούκλα γιαούρτι ή σάλτσα ταχίνι.

  5. Σουβλάκια ορεκτικών: Περάστε μίνι μπάλες φαλάφελ σε σουβλάκια με ντοματίνια, κομμάτια αγγουριού και ελιές για ορεκτικά σε μέγεθος μπουκιάς. 🥬Σερβίρουμε με ένα ντιπ τζατζίκι ή χαρίσα.

Όσον αφορά τις πλευρικές εναλλακτικές, το φαλάφελ συνδυάζεται καλά με πολλά πιάτα εμπνευσμένα από τη Μέση Ανατολή. 🍴Εξετάστε το ενδεχόμενο να το σερβίρετε μαζί με:

  • Κρεμώδες χούμους
  • Zesty Tabbouleh Salad
  • Τσίστικα λαχανικά
  • Πικάντικη σάλτσα Χαρίσα
  • Απαλό και ζεστό ψωμί πίτας
  • Δροσιστική σάλτσα γιαουρτιού αγγουριού (Τζατζίκι)
  • Smoky Baba Ganoush

Με αυτές τις επιλογές σερβιρίσματος και τις πλευρικές εναλλακτικές, μπορείτε να δημιουργήσετε μια απολαυστική πανδαισία φαλάφελ που ταιριάζει στις γευστικές σας προτιμήσεις και στις διατροφικές σας ανάγκες.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν σας έχει απομείνει φαλάφελ, είναι σημαντικό να τα αποθηκεύσετε σωστά για να διατηρήσετε την υφή και τη γεύση τους. 🍋Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες αποθήκευσης:

  1. Δροσίστε και στεγνώστε: Αφήστε τα μαγειρεμένα φαλάφελ να κρυώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσετε. 🍯Βεβαιωθείτε ότι είναι απαλλαγμένα από υπερβολικό λάδι.

  2. Αεροστεγές δοχείο: Τοποθετήστε τα φαλάφελ σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα με φερμουάρ. 🍳Αυτό βοηθά στην πρόληψη της απώλειας υγρασίας και τα διατηρεί φρέσκα.

  3. Ψύξη: Φυλάσσετε τα φαλάφελ στο ψυγείο για έως και 3-4 ημέρες. 🧄Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία έχει ρυθμιστεί στους 40°F (4°C) ή κάτω από αυτήν.

  4. Κατάψυξη: Για μακροχρόνια αποθήκευση, τα φαλάφελ μπορούν να καταψυχθούν. 🥯Τα αραδιάζουμε σε μία στρώση σε ένα ταψί και τα παγώνουμε μέχρι να στερεοποιηθούν. 🥠Μεταφέρετε σε δοχείο ή σακούλα ασφαλή για κατάψυξη, αφαιρώντας την περίσσεια αέρα. 🥥Μπορούν να καταψυχθούν για έως και 2-3 μήνες.

  5. Ζέσταμα: Για να απολαύσετε τα υπολείμματα φαλάφελ, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (175°C), τοποθετήστε τα σε ένα ταψί και ψήστε για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να ζεσταθούν. 🍼Εναλλακτικά, μπορείτε να τα ξαναζεστάνετε σε ελαφρά λαδωμένο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Το σωστά αποθηκευμένο φαλάφελ μπορεί να ξαναζεσταθεί και να το απολαύσετε με παρόμοιες γεύσεις και υφές όπως όταν είναι φρεσκοφτιαγμένο.

Χρησιμοποιημένα οφέλη για την υγεία των συστατικών

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στο φαλάφελ προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, καθιστώντας αυτό το πιάτο μια θρεπτική επιλογή:

  1. Ρεβύθια: Το κύριο συστατικό του φαλάφελ, τα ρεβίθια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, διαιτητικών ινών και σύνθετων υδατανθράκων. 🥒Είναι επίσης πλούσια σε βασικά μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.

  2. Μαϊντανός: Αυτό το βότανο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες A, C και K και φυλλικό οξύ. 🥯Περιέχει επίσης φλαβονοειδή που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς.

  3. Κόλιανδρος: Ο κόλιανδρος (φύλλα κόλιανδρου) είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών και παρέχει βιταμίνες Α, C και Κ. 🥕Μπορεί να βοηθήσει την πέψη και να έχει πιθανές αντιμικροβιακές ιδιότητες.

  4. Σκόρδο: Το σκόρδο είναι γνωστό για τις ιδιότητές του που τονώνουν το ανοσοποιητικό και περιέχει ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου.

  5. Κύμινο: Το κύμινο είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συχνά στα φαλάφελ και αναγνωρίζεται για την ξεχωριστή του γεύση. 🍮Μπορεί να έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, να βοηθά στην πέψη και ενδεχομένως να παρέχει σίδηρο και άλλα μέταλλα.

Αυτά τα συστατικά συμβάλλουν συλλογικά στο συνολικό διατροφικό προφίλ του φαλάφελ, καθιστώντας το μια υγιεινή και γευστική επιλογή.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας αρέσει το φαλάφελ

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button